Suomalaisten ylivelkaantuminen hallintaan lainat ja pikavipit listaavan rekisterin voimin? – Oikeusministeriö odottaa selvityksen tuloksia
Rekisterin perustamisen kannalle kääntynyt jo finanssivalvontakin, sekä alan viranomaiset. Oikeusministeriön selvitystyön alla on nyt, pitäisikö myös Suomeen perustaa ns. positiivinen luottorekisteri, joka keräisi luotonmyöntäjien tarkasteltavaksi asiakkaan kaikki, jo aiemmin haetut lainat. Uusi selvitys tulee tehtäväksi vain viisi vuotta edellisen selvityksen jälkeen. Tällöin kuitenkin vireillä olleet EU-hankkeet veivät perusteet rekisterin perustamiselta. Kaikkien osapuolten näkemykset rekisterin tarpeesta ovat kuitenkin tämän jälkeen muuttuneet. Rekisterin perustamisen puolesta puhuu esim. Finanssivalvonta. Kulutusluotot, sekä luottojen aiheuttamat luottohäiriömerkinnät ovat nopeassa kasvussa ja tämä huolettaa finanssimarkkinoiden toimijoita. Luottohäiriöt on merkitty Asiakastiedon rekisteriin, mikä on antanut nämä tiedot luottopalvelujen ja esimerkiksi vuokranantajien tarkasteltavaksi ennen luotto- tai vuokrasuhteen solmimista. Kuluttajien luotoista ei sen sijaan ole vastaavaa rekisteriä, vaan niiden ilmoittaminen on toistaiseksi täysin asiakkaan oman harkinnan varassa.
Positiivisen luottorekisterin selvitys valmiina kesäkuussa 2018
Ylivelkaantumisen hallinnan kokonaisuudessa positiivinen luottorekisteri on oikeusministeri Antti Häkkäsen mielestä vain yksi palanen. Ministeriön selvitys tulisi kattamaan mm. sen millaisia myönteisiä luottotietoja asiakkaista olisi saatavilla ja mitä tarkoituksia varten. Myös toteutusvaihtoehtoja on syytä harkita. Arviossa keskitytään selvittämään keskitettyyn tietojen välitysjärjestelmään sekä luotottajien yhteiseen tietojenvaihtojärjestelmään liittyviä asioita. Toki arviossa täytyy huomioida myös järjestelmän perustamiseen ja ylläpitämiseen liittyvät kustannukset, sekä näiden kustannusten jakaminen. Järjestelmän toimivuuden arvioiminen eri osapuolten kannalta, on välttämätöntä, toteaa Häkkänen lopuksi. Selvityksen tulokset ovat käytettävissä kesäkuun loppuun mennessä.