Suomalaisten ylivelkaantuminen hallintaan lainat ja pikavipit listaavan rekisterin voimin? – Oikeusministeriö odottaa selvityksen tuloksia

Rekisterin perustamisen kannalle kääntynyt jo finanssivalvontakin, sekä alan viranomaiset. Oikeusministeriön selvitystyön alla on nyt, pitäisikö myös Suomeen perustaa ns. positiivinen luottorekisteri, joka keräisi luotonmyöntäjien tarkasteltavaksi asiakkaan kaikki, jo aiemmin haetut lainat. Uusi selvitys tulee tehtäväksi vain viisi vuotta edellisen selvityksen jälkeen. Tällöin kuitenkin vireillä olleet EU-hankkeet veivät perusteet rekisterin perustamiselta. Kaikkien osapuolten näkemykset rekisterin tarpeesta ovat kuitenkin tämän jälkeen muuttuneet. Rekisterin perustamisen puolesta puhuu esim. Finanssivalvonta. Kulutusluotot, sekä luottojen aiheuttamat luottohäiriömerkinnät ovat nopeassa kasvussa ja tämä huolettaa finanssimarkkinoiden toimijoita. Luottohäiriöt on merkitty Asiakastiedon rekisteriin, mikä on antanut nämä tiedot luottopalvelujen ja esimerkiksi vuokranantajien tarkasteltavaksi ennen luotto- tai vuokrasuhteen solmimista. Kuluttajien luotoista ei sen sijaan ole vastaavaa rekisteriä, vaan niiden ilmoittaminen on toistaiseksi täysin asiakkaan oman harkinnan varassa.

Positiivisen luottorekisterin selvitys valmiina kesäkuussa 2018

Ylivelkaantumisen hallinnan kokonaisuudessa positiivinen luottorekisteri on oikeusministeri Antti Häkkäsen mielestä vain yksi palanen. Ministeriön selvitys tulisi kattamaan mm. sen millaisia myönteisiä luottotietoja asiakkaista olisi saatavilla ja mitä tarkoituksia varten. Myös toteutusvaihtoehtoja on syytä harkita. Arviossa keskitytään selvittämään keskitettyyn tietojen välitysjärjestelmään sekä luotottajien yhteiseen tietojenvaihtojärjestelmään liittyviä asioita. Toki arviossa täytyy huomioida myös järjestelmän perustamiseen ja ylläpitämiseen liittyvät kustannukset, sekä näiden kustannusten jakaminen. Järjestelmän toimivuuden arvioiminen eri osapuolten kannalta, on välttämätöntä, toteaa Häkkänen lopuksi. Selvityksen tulokset ovat käytettävissä kesäkuun loppuun mennessä.

Aiheeseen liittyviä artikkeleja

  • Nyt myös kirkko tarjoaa pikavippiäNyt myös kirkko tarjoaa pikavippiä Kotkan seurakunta on alkanut tarjoamaan pikavippejä. 200-2000 euron suuruisia pienlainoja tarjotaan vähävaraisille ja luottotietonsa menettäneille.
  • sea 1Maaseudun Tulevaisuus: Velkaneuvonnan tarve kasvaa Työttömillä, yksin elävillä ja yksinhuoltajilla on muita suurempi riski päätyä velkajärjestelyyn.
  • Pikavipit lisäävät ylivelkaantuneiden velkojen lukumäärääPikavipit lisäävät ylivelkaantuneiden velkojen lukumäärää Velallisille saattaa kertyä useita kymmeniä päällekkäisiä lainoja, koska heillä on mahdollisuus saada velkaa velan päälle. Takuu-Säätiön mukaan päällekkäiset velat johtavat […]
  • Pikalainojen korkokatto taas askeleen lähempänä toteutumistaPikalainojen korkokatto taas askeleen lähempänä toteutumista Talousvaliokunnan mukaan pikavippejä tulee entisestään rajoittaa, sillä niiden aiheuttamat ongelmat ovat lisääntyneet. Täyskieltoa valiokunnassa ei kuitenkaan kannateta.
  • Pikavippien käyttökohteetPikavippien käyttökohteet Toisin kuin yleensä uskotaan, pikavippejä käytetään pääasiassa normaalin elämän kustannusten kattamiseen uhkapelaamisen ja juhlimisen sijaan.
  • fastloan 2Fastloan Fastloan on RTF Finance Oy:n tarjoama pikavippipalvelu, jonka toimenkuva on pienlainan toimittaminen asiakkaidensa akuuttien rahapulmien ratkaisemiseksi. Fastloan on helppo […]
  • Vivuksen blogi: Taloudenhoitoa ei opeteta kouluissaVivuksen blogi: Taloudenhoitoa ei opeteta kouluissa Kouluissa ei opeteta hoitamaan omaa henkilökohtaista taloutta. Suomessa oletetaan, että taloushallinnan taidot saadaan äidinmaidosta tai opitaan viimeistään jossain vaiheessa elämää.
  • NopsalainaNopsalaina Nopsalainan lainatuotteilla pystyy toteuttamaan monia unelmia. Nopsalainojen laina-ajat ovat siis 6 – 72 kuukautta ja lainasummat huikeat 1500 – 15000 euroa. Asiakas maksaa luottosummaansa […]
  • Earnrae tarjoaa vaihtoehdon pikavipilleEarnrae tarjoaa vaihtoehdon pikavipille Nettipalvelu Earnrae mainostaa itseään vaihtoehtona pikavipille. Sivuston ideana on ilmoittaa palveluista, jonka käyttäjä on valmis tekemään viidellä eurolla.
  • ZmartaZmarta Oletko kyllästynyt etsimään halpaa lainaa netistä ja haluat saada valmiiksi kilpailutetun lainatarjouksen? Mikäli haluat saada edullisen lainan kalliiden pikavippien sijaan, tee […]