Jo 346 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä, kertoo Suomen Asiakastieto tiedotteessaan. Se tarkoittaa kahdeksaa prosenttia suomalaisista. Vuonna 2012 maksuhäiriömerkinnän saaneiden kuluttajien määrä kasvoi 11 prosentilla. Joillakin merkintöjä on vain yksi, mutta osalla niitä voi olla jopa satoja. Yhteensä uusia maksuhäiriömerkintöjä tuli viime vuonna 1,7 miljoonaa eli keskimäärin seitsemän jokaiselle viime vuonna maksuhäiriön saaneelle. Määrät hätyyttelevät jo lama-ajan jälkeisiä ennätyslukuja. Suurimmillaan maksuhäiriömerkinnät olivat vuonna 1997, jolloin merkintä oli 368 000 suomalaisella. Kaksi kolmasosaa maksuhäiriöistä johtuu erilaisista maksamatta jääneistä luotoista. Asiakastiedon liiketoimintajohtaja Heikki Koivula kertoo YleX:n haastattelussa, että viime vuonna suurin kasvu tuli kuitenkin puhelinlaskuista, luottokorteista ja maksamatta jätetyistä verkko-ostoksista. Esimerkiksi pikavipit ovat Koivulan mukaan ongelmassa vain jäävuoren huippu. Usein maksuhäiriömerkinnän saa 20 – 30 –vuotias nuori aikuinen. Heille maksuhäiriömerkintöjä kertyy lukumääräisesti eniten, mutta yleensä kyse on vain muutaman sadan euron maksamattomista laskuista. Euromääräisesti suurempia velkoja on usein hieman vanhemmilla kuluttajilla, jotka ovat ottaneet esimerkiksi tuhansien eurojen kulutusluoton. Asuntoluotot ja muut suuret lainat eivät kuitenkaan juuri tuota Suomessa maksuhäiriöitä. Koivula arvelee, että nuorten maksuhäiriömerkintöjen lisääntymisen taustalla on, että erilaisia luottomuotoja ja velkaantumisen mahdollisuuksia on nykyään paljon. Toisaalta kyseessä on myös asenneilmaston muutos. Pitäisi saada heti se, mitä tekee mieli. Maksuhäiriö ei voi tulla yllättäen, sillä uhkaavasta luottotietomerkinnästä tulee aina ilmoittaa velalliselle etukäteen. Myös maksuhäiriömerkinnän rekisteröinnistä lähetetään ilmoitus. Tavallisimmin merkintä tulee, kun laskua on laiminlyöty 2 – 6 kuukautta alkuperäisestä eräpäivästä. Alle kahdessa kuukaudessa merkintää ei voi tulla. Maksuvaikeuksien määrä vaihtelee alueittain. Vähiten luottotietomerkinnän saaneita on Ahvenanmaan pienten saaristokuntien asukkaissa, vain 1,6 prosenttia. Eniten heitä on Inarissa, 11,1 prosenttia. Kunnan asukasrakenteella on huomattava vaikutus maksuhäiriöisten määrään, sillä vaikutusta on esimerkiksi tulo- ja koulutustasolla, työttömyysluvuilla ja kunnan asuntokannalla. Asiakastiedon mukaan luotonantajat tarvitsisivat uusia keinoja arvioida asiakkaidensa luottokelpoisuutta. Esimerkiksi luotonhakijan ilmoittamien tulo- ja velkatietojen tarkastaminen kohtuullisin kustannuksin ei ole mahdollista. Ainoa helposti saatavilla oleva tieto on maksuhäiriömerkintä, mutta myös luottotiedoiltaan puhdas voi olla tosiasiallisesti maksukyvytön.

Aiheeseen liittyviä artikkeleja

  • helppovippi 1Helppovippi Helppovippi on joustavaa ja rehtiä lainarahaa kaipaavalle varteenotettava vaihtoehto. Lainapalvelun hintoja voi pudottaa alaspäin toimimalla nopeasti ja maksaminen on joustavaa. […]
  • Taas yksi pikavippifirma joutuu palauttamaan rahoja asiakkailleenTaas yksi pikavippifirma joutuu palauttamaan rahoja asiakkailleen Britannialainen vippifirma Dollar Financial on määrätty maksamaan asiakkailleen takaisin yhteensä 15,4 miljoonaa puntaa. Palautuksia tai velkahelpotuksia saavia asiakkaita on 147 000.
  • KL: Pienlainayhdistys vastustaa pikavippien täyskieltoaKL: Pienlainayhdistys vastustaa pikavippien täyskieltoa Pienlainayhdistys ei näe pikavippejä yhteiskunnallisena ongelmana. Velkalinjapuhelimeen tulleista soitoista ainoastaan 7 prosenttia liittyi pikavippeihin.
  • Vastuullista vippaamista – näin et joudu vippikierteeseenVastuullista vippaamista – näin et joudu vippikierteeseen Keräsimme viisi ohjetta, joiden avulla pikavipin ottaminen onnistuu helposti ja turvallisesti, ilman vaaraa vippikierteeseen tai velkaongelmiin päätymisestä.
  • Nuorten velat usein pikavippejä tai postimyyntiostoksiaNuorten velat usein pikavippejä tai postimyyntiostoksia Alle 25-vuotiaiden nuorten velkasummat ovat tavallisesti melko pieniä, enintään muutamia tuhansia euroja, mutta nuorten pienistä tuloista niitäkin on vaikea saada maksettua.
  • Mikä ihmeen tililuotto?Mikä ihmeen tililuotto? Moni vanha pikavippipalvelu tarjoaa asiakkailleen nyt tililuottoa, luottotiliä, joustoluottoa tai vastaavaa tuotetta. Mistä on kysymys? Ja miten tililuotto eroaa pikavipistä?
  • RahapalveluRahapalvelu Rahapalvelu.fi on nyt avattu! Muun muassa suosittua Credit24:ä luotsaava IPF Digital Finland Oy on nyt lanseerannut uuden, edullisen lainapalvelun. IPF Digital Finland Oy […]
  • price tag 2Onko pikavippi kallista lainaa? Pikavipeillä on kallis maine, suurelta osin perusteettomasti. Etenkään todellisen vuosikoron perusteella ei kannata tehdä päätelmiä pikalainan hinnasta.
  • Seurakunnan vippejä myönnetty jo 200 000 euron edestäSeurakunnan vippejä myönnetty jo 200 000 euron edestä Kotkan kaupungin ja seurakuntien myöntämillä pienluotoilla on ollut kova kysyntä. Luottoja on mynnetty 200 000 euron edestä ja kyselyjä on tullut satoja.
  • AikavippiAikavippi Aikavipiltä saat kätevän 20 - 500 euron suuruisen pikavipin, jos tyhjä tili pääsee yllättämään. Hae lainasi netissä tai puhelimella silloin kun sinulle parhaiten sopii. Ikäraja 18 vuotta.