Monet velkaantuneet hakevat vertaislainasta ratkaisua Takuusäätiössä toiminnanjohtajana työskentelevä Juha Pantzar on ilmaissut huolensa vertaislainan kasvusta velkaantuneiden käytössä. Vertaislainat ovat muodostuneet pikavipin korvaavaksi oljenkorreksi silloin, kun muualta ei enää ole mahdollista saada lainaa. Vertaislainat ovat lyhyestä historiastaan huolimatta jo näkyvä ilmiö Takuusäätiön velkaneuvonnassa, erityisesti kuluvan kevään aikana. Kärjistettynä voisi sanoa, että jos henkilöllä on pikavippejä, tällä on luultavasti myös avoimia vertaislainoja. Pantzar arvioi että Takuusäätiölle lainojen suosiossa ilmenneet muutokset näkyvät kuitenkin viiveellä.

Pikavippiä parempi

Vertaislainoja välittävä firma hakee lainatuotteellaan kannattavuutta itsensä lisäksi osakkeenomistajille. Tämän vuoksi toiminnanjohtaja Pantzarin mukaan vertaislaina on pikavippiä reilumpi jonkin verran. Vertaislainojen korkoprosentti on muodostunut jonkin verran pikavippiä alhaisemmaksi. Lainoja joudutaan markkinoimaan myös sijoittajille ja näille pelissä on myös sijoittajan riski. Pantzar sanoo huolettoman lainanmyöntämisen huonoksi tulonlähteeksi, jos tuloja haetaan vain perintäkuluista. Vertaislainojen myöntämisprosentti on pikavippejä alhaisempi. Pantzar ei kuitenkaan näe suurta eroa sillä onko laina peräisin pikavippifirmalta vai sijoittajan rahoja välittävältä toimijalta.

Ongelmallinen alue

Lainsäädäntö on ottanut kantaa vertaislainoihin asuntoluottouudistuksen teon yhteydessä. Lainanvälittäjän roolia on arvioitu vertaislainojen aloittaessa, sekä korkoprosentin määrittymistä ja sitä, onko vertaislainat rinnastettavissa pikavippeihin. Muualla Euroopassa sosiaalinen luototus on ollut käytössä jo pitkään. Pantzar kiinnittää huomiota tapaan jolla vertaislainoja markkinoidaan. Markkinoinnissa on suositeltu tasapainottamaan velkaongelmia ottamalla yksi suuri laina, jolla aiemmat maksetaan pois. Tällaisessa järjestelyssä täytyisi kuitenkin ottaa huomioon tilanne kaikkien lainojen osalta ja se harvoin tulee näissä tilanteissa huomioitua.

Aiheeseen liittyviä artikkeleja

  • Vippiklubi 1Vippiklubi Vippiklubin lainavalikoimasta löytyy mukavasti katetta erilaisille kuluille. 50, 100, 150, 200, 250 ja 300 euron pikavipeistä asiakas voi valita juuri sen summan, joka istuu omaan […]
  • IskuvippiIskuvippi Iskuvipillä asiakkaat eivät jää yksin eräpäivänsä kanssa. Asiakkaat voivat nimittäin tarvittaessa siirtää eräpäiväänsä viikon verran eteenpäin. Eräpäivän siirto on yhtä helppoa kuin lainan […]
  • Kerro mielipiteesi pikavipeistäKerro mielipiteesi pikavipeistä Kansalaiset voivat antaa oikeusministeriön asettamalle työryhmälle kommenttinsa pikalainoista ja mahdollisista pikavippejä koskevista rajoituksista.
  • Everyday tarjoaa BB asukkaille Paluu Arkeen -rahaaEveryday tarjoaa BB asukkaille Paluu Arkeen -rahaa Tänäkin vuonna tosi-tv ohjelma Big Brotherin häädetyt asukkaat ovat saaneet apua arkeen palaamiseen pikalainayhtiö Everydayltä.
  • law mark 2Pikavippibisnes halutaan kuriin Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario haluaisi lopettaa pikavipit kokonaan, sillä hänen mukaansa pikavippibisnes on hädänalaisten hyväksikäyttöä.
  • Getcapital 3Get Capital Get Capitalin lainavalikoimasta löytyy rahoitus monen unelman toteuttamiseen. Hae joustava 2000 euron laina käyttöösi, jotta voit nostaa vippiä tilillesi kun lainan tarve iskee. Ei […]
  • VipMoney 4VipMoney VipMoneyn 30, 120 ja 240 euron vipit toimitetaan asiakkaalle pikaisesti. Kaikki vipit ovat asiakkaan käytössä toisesta lainauskerrasta lähtien, ja ensimmäisellä lainauskerralla mukaan […]
  • Pankkien lainatarjonta heikkoa pienten lainojen osaltaPankkien lainatarjonta heikkoa pienten lainojen osalta Pankkien tarjonta on heikkoa pienten ja lyhytaikaisten lainojen osalta. Taloustutkimuksen tekemän tutkimuksen mukaan pankeista ei saa lainkaan pientä lainaa.
  • SuomilimiittiSuomilimiitti Suomilimiitti tarjoaa lainaa täysi-ikäisille, luottokelpoisille suomalaisille. Saat käyttöösi tililuoton, josta voit tehdä 100 - 2000 euron suuruisia nostoja.
  • Pikavipit lisäävät ylivelkaantuneiden velkojen lukumäärääPikavipit lisäävät ylivelkaantuneiden velkojen lukumäärää Velallisille saattaa kertyä useita kymmeniä päällekkäisiä lainoja, koska heillä on mahdollisuus saada velkaa velan päälle. Takuu-Säätiön mukaan päällekkäiset velat johtavat […]