Velallisille saattaa kertyä useita kymmeniä päällekkäisiä lainoja, koska heillä on mahdollisuus saada velkaa velan päälle. Takuu-Säätiön mukaan päällekkäiset velat johtavat hallitsemattomiin velkakierteisiin, joihin tarvitaan sitten avuksi esimerkiksi järjestelylainan takausta.

Takuu-Säätiö on järjestö, joka tarjoaa ylivelkaantuneille velkaneuvontaa ja takaa velkojen järjestelyä varten haettavia pankkilainoja.

– Luottojen aktiivisen markkinoinnin, helpon saatavuuden ja käytön tavanomaistumisen seuraukset näkyvät selvästi säätiön asiakaskunnassa, sanoo Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha Pantzar.

Takuu-Säätiöllä ollaan huolissaan lainatakauksen hakijoiden kasvaneista velkamääristä. Viidessä vuodessa on yli kaksinkertaistunut sellaisten hakijoiden määrä, joilla on kontollaan 30 – 60 maksamatonta velkaa. Vuonna 2008 heitä oli vain 16 prosenttia, viime vuonna jo 37 prosenttia. Noin 50 velan hakemuksia on saapunut yhä enemmän vuodesta 2011 lähtien.

Vähäisempien velkamäärien kanssa kamppailevien määrä on sen sijaan vastaavasti vähentymässä. Vuonna 2008 hakijoilla oli tavallisimmin enintään 20 velkaa, nykyään niin pieniä määriä on enää kolmanneksella hakijoista.

Velkojen lukumäärää lisäävät etenkin pienet pikavipit, joiden saaminen on kohtalaisen helppoa ja tarjonta runsasta. Vaikka pienlainoja kertyy helposti paljon, niissä on velallisen kannalta kuitenkin se etu, ettei velkasumma ehdi niillä kasvaa yhtä suureksi kuin isoja kulutusluottoja otettaessa.

Pikavipit ovat lisänneet velkojen lukumääriä kaikenikäisillä lainatakauksen hakijoilla. Huomattavassa määrin niitä on kertynyt alle 24-vuotiaille, joilla pikavippivelkoja on kolminkertaisesti verrattuna yli 30-vuotiaisiin. Tavanomaisten kulutusluottojen määrä ei kuitenkaan ole lisääntynyt vuoden 2009 jälkeen.

Moni takauksen hakija on ottanut paljon useamman vipin kuin tilastoista ilmenee, sillä aluksi pikavippejä maksetaan usein takaisin uusilla vipeillä ja suuremmilla kulutusluotoilla. Juha Pantzar kertoo, että velalliset yrittävät tyypillisesti selviytyä maksuvaikeuksista ottamalla uutta velkaa. Velkoja saatetaan lyhentää niin pienillä summilla, etteivät ne juuri lyhene, ja yllättävissä tilanteissa on helppo sortua ottamaan lisälainaa.

Pantzarin mukaan positiivinen luottotietorekisteri voisi estää epätoivoisten velkakierteiden syntymisen, sillä se näyttäisi, että luotonhakijalla on jo ennestään liikaa velkaa.

– Myöskään velkoja ei pysty pysäyttämään velallista ajoissa, sillä se ei näe mistään, kuinka monta velkaa asiakkaalla on jo entuudestaan, hän huomauttaa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleja

  • coins 1Pikavippilakia kiiteltiin eduskunnassa Pikavippejä rajoittavasta laista keskusteltiin viime viikolla eduskunnassa lakiehdotuksen ensimmäisessä käsittelyssä. Laki keräsi kiitoksia kansanedustajilta oikealta vasemmalle.
  • HS: Suuri osa pikavippiyrityksistä lopettanutHS: Suuri osa pikavippiyrityksistä lopettanut Kesäkuun alussa voimaan tullut kuluttajansuojalain muutos on karsinut pikavippifirmoja kovalla kädellä, kertoo Helsingin Sanomat.
  • KSML: Velkaneuvonnan tarve kasvussaKSML: Velkaneuvonnan tarve kasvussa Velkaneuvonnan tarve lisääntyy Keski-Suomessa. Pikavippi on usein ylivelkaantuneiden viimeinen yritys selvitä raha-asioista.
  • Maksuhäiriömerkintöjä melkein ennätysmääräMaksuhäiriömerkintöjä melkein ennätysmäärä Jo 346 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä, kertoo Suomen Asiakastieto tiedotteessaan. Se tarkoittaa kahdeksaa prosenttia suomalaisista. Esimerkiksi pikavipit ovat ongelmassa vain […]
  • Harkittu pikavippi voi pelastaa sinut pinteestäHarkittu pikavippi voi pelastaa sinut pinteestä Pikavipit ovat olleet kuuma puheenaihe kuluvan vuoden aikana. Eduskunnassa on valmisteltu lakialoitetta jopa pikavippien kieltämiseen kokonaan. Mediassa keskitytään vain niihin harvoihin […]
  • Suomen Asiakastiedon mukaan pikavippien maksuhäiriörekisteri oli laillinenSuomen Asiakastiedon mukaan pikavippien maksuhäiriörekisteri oli laillinen Ylen Uutiset kertoi viime viikolla, että tietosuojavaltuutetun mukaan pikavipeistä kertyneitä maksuhäiriöitä sisältävä rekisteri saattaa olla laiton. Kyseenalaista rekisterissä on […]
  • eurovippi 2Eurovippi Eurovippi on pikavippiyritys, joka tarjoaa pikavippejä asiakkaidensa äkillisiin ja lyhytaikaisiin tarpeisiin. Eurovipin omistaa Urgens Oy. Eurovippi lupaa toimittaa vippejä asiakkaidensa […]
  • 3Pienten velkojen perintäkulut laskevat Oikeusministeriön tiedote kertoo, että perintäkulujen enimmäismäärät laskevat 16. maaliskuuta. Uudella lailla estetään kohtuuttoman suurten perintäkulujen periminen ja tehostetaan hyvän […]
  • Lainatalo 4Lainatalo Lainatalon tuotteet ovat 30, 50, 80, 160, 240, 360 ja 480 euron kokoisia vippisummia. Uusi asiakas aloittaa lainaamisensa kuitenkin ensin joko 30 tai 50 euron kokoisella summalla. Hän saa […]
  • Vippisaitti 5Vippisaitti Vippisaitin lainoilla rahatilanne piristyy kummasti. 14 vuorokaudeksi Vippisaitti lainaa 50, 100, 150, 200, 250 ja 300 euron pikavippejä. 30 vuorokauden ajaksi se antaa 400, 500, 600, 700, […]