Muun muassa Helsingin Sanomat ja Turun Sanomat kertovat, että Helsingin syyttäjänvirasto on nostanut syytteen kolmea pikavippiyhtiötä johtanutta miestä vastaan. Häntä syytetään kiskonnasta, sillä yhtiöiden pikavipeistä perittiin korkoa ja kuluja jopa 89 prosenttia lainasummasta.

Pikavippejä myöntäneet yhtiöt olivat DVB Investment Oy, FOC Capital Oy ja TEC Trust Equity Capital Oy. Yhtiörypäs on tunnettu myös nimellä Tuomon tuvat. Ryppääseen kuuluneita lainabrändejä olivat muun muassa Vippitili ja Kuningasvippi. Kummaltakaan sivustolta ei enää myönnetä lainaa.

Pikavippipalvelut myönsivät 50-300 euron lainoja 7-28 päivän maksuajalla. 300 euron lainasta saattoi tulla lainaajalle maksettavaa yli 200 euroa.

Pikalainayhtiöitä vastaan ei ole aiemmin nostettu kiskontasyytteitä, joten tapaus on lajissaan ensimmäinen. Syyttäjän mukaan oikeudessa linjataan, kuinka suuria luottokustannuksia pikavippiyrityksillä on oikeus periä lainanottajilta. Oikeuden ratkaisu saattaa syyttäjän mukaan mahdollistaa jopa takaisinperinnän. Se tarkoittaisi, että pikavippiyritykset voisivat joutua maksamaan takaisin liian suuria luottokustannuksia.

Epäillyt rikokset tapahtuivat vuonna 2010, jolloin yhtiöt myönsivät noin 10 000 pikavippiä. Tilinpäätöstietojen mukaan yhtiöiden liikevaihto oli silloin kolme miljoonaa euroa.

Rikoslain mukaan kyseessä voi olla kiskonta, jos luottosumma ja luoton kustannukset ovat muun muassa luottoriski ja luoton antamisesta syntyvät kustannukset huomioiden selkeästi epäsuhteessa.

Syytetty toimitusjohtaja kiistää rikoksen.

Pikavippiyhtiö Ferratumin aluejohtaja Saku Timonen sanoo Helsingin Sanomissa, että pikavippiala on joutunut viime aikoina syntipukiksi. Hänen mukaansa ei ole pikalainan syytä, jos kuluttajat paikkaavat isoja luottoja pikavipeillä.

Ferratumiin syyte ei vaikuta, sillä sen toimintaan ei kohdistu rikostutkintaa. Timonen kertoo, että Ferratum saa lainoistaan tuottoa 25 prosenttia.

– Tämä on Suomessa yleinen tapa. Jos laina on sata euroa, asiakas maksaa takaisin 125 euroa, Timonen kertoo.

Timonen huomauttaa, että pikavippialan logiikka muuttuu joka tapauksessa kesäkuun alussa, kun laki pikavippien korkokatosta astuu voimaan. Hän uskoo, että lain seurauksena osa yrityksistä poistuu alalta ja osa muuttaa lainatuotteitaan.

Aiheeseen liittyviä artikkeleja

  • Pikalainayritykset jotka eivät ole rekisteröityneetPikalainayritykset jotka eivät ole rekisteröityneet Siitäkin huolimatta, että kaikkien Suomen markkinoilla toimivien luotonantajien tulisi olla rekisteröitynyt Etelä-Suomen aluehallinnon ylläpitämään luotonantajarekisteriin jo 1.6.2011 […]
  • Statuslaina1 1Statuslaina Statuslainan asiakkaalla on valittavanaan 50, 100, 150, 200, 250 ja 300 euron pikavipit, joiden avulla hankalakin rahatilanne alkaa näyttää jo paljon valoisammalta. Uudetkin asiakkaat […]
  • kuningasvippi 2Kuningasvippi Kuningasvippi on pikalainapalvelu, joka on luotu 50 – 300 euron vippiä vailla olevien helpotukseksi. Kuningasvipiltä asiakas saa helppoja lainaratkaisuja pieniin ja keskikokoisiin […]
  • FokuslainaFokuslaina Fokuslaina on TEC Trust Equity Capital Oy:n omistama pienlainaa toimittava lainapalvelu lyhytaikaisiin rahoitustarpeisiin. Fokuslainan palveluun voi lähettää pikavippihakemuksen joka päivä […]
  • Vippiklubi 3Vippiklubi Vippiklubin lainavalikoimasta löytyy mukavasti katetta erilaisille kuluille. 50, 100, 150, 200, 250 ja 300 euron pikavipeistä asiakas voi valita juuri sen summan, joka istuu omaan […]
  • Seurakunnan vippejä myönnetty jo 200 000 euron edestäSeurakunnan vippejä myönnetty jo 200 000 euron edestä Kotkan kaupungin ja seurakuntien myöntämillä pienluotoilla on ollut kova kysyntä. Luottoja on mynnetty 200 000 euron edestä ja kyselyjä on tullut satoja.
  • hymylaina 4Hymylaina Hymylaina tarjoaa perinteistä ja luotettavaa suomalaista pikavippipalvelua pieneen ja keskikokoiseen rahantarpeeseen. Hymylaina tarjoilee 50, 100, 150, 200, 250 sekä 300 euron pikavippejä. […]
  • Sopulaina 5Sopulaina Sopulainat ovat mukavan kokoiset 50, 100, 150, 200, 250 ja 300 euroa. Laina-ajan voi valita väliltä 7 – 28 vuorokautta. Jos esimerkiksi perinteinen 2 viikon laina-aika kuulostaa liian […]
  • risicum totuus pikavipeista 6Risicum korjaa pikalainoihin liittyviä harhaluuloja Pikalainayhtiö Risicumin mukaan pikavipeistä on valloillaan paljon harhaluuloja.
  • Tuomarit huolissaan pikalainojen suurista perintäkuluistaTuomarit huolissaan pikalainojen suurista perintäkuluista Maksamattomien pikalainojen kulut kohoavat usein suuriksi, varsinkin jos velka etenee oikeuteen asti. Pikalainoihin liittyvät perintätapaukset ovat jo aiheuttaneet ruuhkia käräjäoikeuksissa.