Jos voit suunnitella energiankäyttösi tapahtumaan halvimpina vuorokaudenaikoina, pörssisähkön ostaminen markkinoilta on erinomainen vaihtoehto. Suunnittelemalla esimerkiksi lattialämmityksen, lämminvesivaraajan ja pesukoneiden käytön yöksi ja lataamalla sähköautosi ruuhka-aikojen ulkopuolella, voi säästää vuositasolla satoja euroja. Pörssisähkö on sähkösopimus, jonka hinnoittelu määräytyy Nord Poolilta ostetun sähkön markkinahinnan mukaan Suomen hinta-alueella. Pörssisähkön hinta muuttuu tunneittain, ja maksat siitä kulloinkin voimassa olevan markkinahinnan mukaan.
Pörssisähkö on hyvä vaihtoehto esimerkiksi sähköautoilijoille, jotka voivat ladata menopelinsä yön aikana. Pörssisähkön hinnat vaihtelevat tunneittain, joten voit mukauttaa sähkölaskuasi suunnittelemalla kulutuksesi päivän hiljaisimpiin tunteihin, jolloin esimerkiksi tehtaat ja muut työnantajat kuluttavat vähiten energiaa. Tyypillisesti pörssisähkön hinnat ovatkin alhaisimmat iltaisin ja öisin.
Hintaa on helppo seurata
Sähköyhtiöiden, Fingridin ja Nord Poolin, verkkosivuilta ja sovelluksista voi seurata Suomessa myytävän pörssisähkön hintaa. On tärkeää pitää mielessä, että pörssisähkön hinta näytetään aina seuraavalle päivälle, joten sovellusten avulla voit valita ajankohdan, jolloin energiankäyttösi on myös alhaisimmillaan seuraavana päivänä. Asiakkaan on voitava mitata ja kirjata sähkönkäyttöä käyttöpaikalla tuntitasolla. Pörssisähkö onkin mahdollista vain, jos kulutuspaikan sähkömittari on etäluettavissa.
Asiakkaan lasku lasketaan tuntikohtaisen spot-hinnan ja käytetyn sähkön määrän perusteella. Tuntihintaan lisätään aina arvonlisävero ja sähköyhtiön perimä komissio, jota kutsutaan marginaaliksi. Sähköntoimittajat veloittavat siis pörssihinnan, verot, kiinteän kuukausi- tai perusmaksun sekä myymänsä sähkön hintaan lisätyn marginaalin. Marginaali ja perusmaksu saattavat vaihdella energiantarjoajasta toiseen. Tämän vuoksi myös pörssisähköä tarjoavien yhtiöiden kilpailuttaminen on hyvä ajatus.
Pörssisähkö perustuu tuntihinnoitteluun
Tuntihintaisessa sopimuksessa sähkön päivittäinen hinta määräytyy edellisen päivän huutokaupan perusteella Pohjoismaisessa sähköpörssissä. Tuotetun energian määrän ja tyypin lisäksi kustannukset määräytyvät kotitalouksien ja julkisten rakennusten lämmitystarpeen sekä teollisuuden sähkönkäytön perusteella.
Lisäksi energiantuotannossa käytettävien raaka-aineiden markkinahinta ja sähköntuotannossa käytettävän veden määrä lisäävät osaltaan kustannuksia. Norjan vesivarojen tilanne vaikuttaa merkittävästi hintoihin Skandinavian maissa usein huomattavasti. Vesivarannot vähenevät vähälumisen talven tai vähäsateisen kesän tai syksyn jälkeen, mikä nostaa sähkökustannuksia. Hinnan kehitystä voi seurata monien yhtiöiden tarjoamien sovellusten kautta, joten pörssisähkö sopiikin erinomaisesti aktiivisille käyttäjille, jotka haluavat aktiivisesti optimoida sähkökulujaan.
Kehittynyt teknologia
Teknologian kehittyessä pörssisähkön käytöstä on tullut mielenkiintoinen kysymys. Kokonaisia älykoteja, joissa sähkönkäyttöä ja lämmitystä voidaan seurata ja säätää etänä älypuhelimesta, on syntynyt Suomeenkin jo runsaasti. Sinulla on esimerkiksi mahdollisuus käynnistää kahvinkeitin tai ohjelmoida pesukoneen pesu valmiiksi, kun tulet kotiin. Voit myös asentaa lämminvesivaraajan tai vesi-ilmalämpöpumpun hyödyntämään alhaisia pörssin tuntihintoja ja kytkeytymään päälle automaattisesti.
Viime aikoihin asti pörssisähkön käyttö oli huomattavasti vaikeampaa ja manuaalista. Pörssisähkön käyttäjien oli seurattava manuaalisesti, milloin verkon edulliset spot-hinnat alkoivat, ja suunniteltava käyttö sen mukaan, koska käytössä ei ollut automaattista järjestelmää. Älykkäät laitteet on nyt asetettu asianmukaisiin parametreihin, ja ne seuraavat jatkuvasti verkon kautta kulkevan sähkön hintaa. Monet niistä enää vain ilmoittavat erikseen korkeista tai matalista hinnoista.
Mikäli sähkön hinta kilowattituntia kohti nousee yli tietyn raja-arvon, käyttö vähenee välittömästi tai laite kytkeytyy pois päältä. Jos sinulla on varaaja, voit käyttää sitä sähkövarastosi täyttämiseen halpojen hintojen aikaan. Vaikka energian hinta vaihtelee, sen pörssisähkön ja varaajan käyttäminen oikeaan aikaan tasapainottavat kustannuksia.
Monet energia-asiantuntijat pitävät älykkäitä laitteita ja sähkön ostamista sähköpörsseistä ratkaisuna, joka hyödyttää paitsi asiakkaita myös koko yhteiskuntaa. Pörssisähkön hinta on halvinta yöllä ja kesäkuukausina ja käytännössä mitä enemmän sähköä käytetään hiljaisina aikoina, sitä vähemmän uusia energiaa tuottavia voimaloita tarvitaan.
Hinnat nousupaineessa
Vuoden lopulla kuluttajien sähkökuluissa ei vielä näkynyt ja tuntunut kohonneet tukkumarkkinahinnat. Ne, joilla on vuoden määräaikainen sopimus edellisvuodelta, huomaavat nyt, että hinta on noussut jopa yli kahdenkertaiseksi sen jälkeen. Korkeampien energianhankintakustannusten vuoksi myös toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen tehneet ovat saaneet hinnankorotusilmoituksia talven ja kevään aikana.
Hinnan korotusten syynä ovat Ukrainan sota, alhaiset kaasuvarastot ja rajoitukset Euroopassa, korkeat päästöoikeudet sekä polttoainekustannusten nousu. Vesivoiman rajallinen saatavuus ja veden niukkuus vuonna 2021 ovat heijastuneet hintoihin koko alkuvuoden 2022 ajan, mikä on johtanut korkeampiin hintoihin pohjoismaisissa pörsseissä.
Ota huomioon pörssisähkösopimuksessa
Kuluttajan pörssisähkön hintaan vaikuttaa myös pörssisähkön marginaali. Pörssisähkön hinta määräytyy spot-hinnan, sähköyhtiön marginaalin ja kiinteän kuukausimaksun summan perusteella. Marginaali on osuus, jonka valittu sähköyhtiö lisää spot-hintaan. Pörssisähkösopimusten marginaali on yleensä noin 0,20–0,4 senttiä kilowattitunnilta, yhtiöstä ja sopimuksesta riippuen.
Pörssisähkösopimuksiin sisältyy marginaalin lisäksi tyypillisesti kiinteä kuukausimaksu, joka ei ole sidoksissa kulutettuun sähkömäärään. Kuukausimaksu on tyypillisesti vain noin 3–5 euroa kuukaudessa. Lyhyellä aikavälillä pörssisähkön hintavaihtelut voivat olla merkittäviä. Mikäli perhe kuluttaa paljon energiaa pörssin kautta ja sen sähkökulutuksen määrä vaihtelee runsaasti, se voi näin ollen odottaa suuriakin muutoksia sähkökustannuksissaan.
Sähkön hinta pörssissä voi vaihdella dramaattisesti. Kesällä se voi olla yöllä lähes täysin ilmaista, kun taas talvella, kun ulkona on kylmä, kustannukset voivat olla moninkertaiset normaaliin verrattuna. Ajan myötä sähkökustannukset vaihtelevat pörsseissä huomattavasti.
Jos kuitenkin sähkölasku on liian iso, voi joskus olla tarpeen turvautua pieneen vippiin, jotta laskun saa maksettua pois. Vertaa vipit täällä.