Suomalaisten lainatietoja ei kerätä valtakunnalliseen rekisteriin. Oikeusministeriön teettämän selvityksen mukaan positiivisen luottotietorekisterin perustamiseen ei kannata toistaiseksi ryhtyä. – Massiivisen, käytännössä lähes kaikki Suomessa asuvat ihmiset kattavan yhteiskunnallisen perusrekisterin luomiseen ei pidä ryhtyä kevein perustein eikä pelkästään sen vuoksi, että tiedot ehkä saattaisivat olla hyödyllisiä jollekulle, perustelee oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.). Selvityksen teki Lapin yliopiston yksityisoikeuden professori Ahti Saarenpää oikeusministeriön pyynnöstä. Selvityksen mukaan positiivinen luottorekisteri voisi tuottaa joitakin hyötyjä, sillä se helpottaisi ylivelkaantumisen rajoittamista ja suomalaisten velkaantumisen ajantasaista seurantaa. Siitä huolimatta rekisterin perustamiseen ei selvityksen mukaan kannata ryhtyä ainakaan toistaiseksi. Merkittävä syy on kehitteillä oleva EU-lainsäädäntö. EU:ssa valmistellaan parhaillaan useita asetuksia ja direktiivejä, joilla voi olla vaikutusta suomalaisten luottotietorekistereiden järjestämiseen, ja lakien ennenaikainen muuttaminen saattaisi aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia ja lainsäädännön poukkoilua. Lisäksi selvityksessä todetaan, että positiivinen luottotietorekisteri saattaa olla ristiriidassa henkilötietojen suojan ja yksityisyyden suojan kanssa. Jatkossa vastaava rekisteri voi kuitenkin olla tulossa, sillä luottotietotoiminnan kansainvälinen harmonisointi saattaa edellyttää sitä. Positiivisia luottotietoja käytetään lukuisissa maissa. Nykyään on verraten vähän Suomen kaltaisia maita, joissa käytetään vain negatiivista luottotietorekisteriä. Toisaalta selvityksessä huomautetaan, että esimerkiksi Ruotsissa positiivinen luottotietojärjestelmä on tuottanut tulkintaongelmia ja suomalainen järjestelmä on toistaiseksi ollut ongelmattomampi. Positiivisesta luottotietorekisteristä on toivottu apua erityisesti pikavippien ja kulutusluottojen aiheuttamiin velkaongelmiin. Takuu-Säätiön mukaan velalliset yrittävät usein selviytyä maksuvaikeuksista ottamalla uutta velkaa, ja lopputuloksena voi olla hankala velkakierre. Velkakierre katkeaa ensimmäiseen maksuhäiriömerkintään, mutta ennen sitä velallinen on ehtinyt kerätä velkoja jo pitkään. Velkakierteen pysäyttäminen ennen maksuhäiriömerkintää on vaikeaa, sillä luotonantajilla ei ole keinoja tarkistaa, onko lainanhakija ylivelkaantunut. Myös luotonantajat ovat toivoneet positiivista luottotietorekisteriä luottotappioiden ehkäisemiseksi. Jossain määrin positiivisia luottotietoja on kuitenkin jatkossa saatavilla, sillä Suomen Asiakastieto ilmoitti tällä viikolla tarjoavansa positiivisia luottotietoja lainayhtiöiden käyttöön. Asiakastiedon järjestelmä ei ole kansallinen rekisteri, ja toistaiseksi mukana on vain 15 kuluttajaluottoja myöntävää yritystä. Asiakkaat voivat itse päättää lainatietojensa luovuttamisesta.

Aiheeseen liittyviä artikkeleja

  • Sosiaalista luottoa ei riitä kaikilleSosiaalista luottoa ei riitä kaikille Sosiaalista luottoa on tarjottu pikavippien vaihtoehtona, mutta sosiaalista luottoa riittää vain murto-osalle hakijoista. Sosiaalinen luotto on vähävaraisille tarkoitettua kohtuuehtoista […]
  • Pikavippejä myönnettiin alkuvuonna 70 miljoonalla eurollaPikavippejä myönnettiin alkuvuonna 70 miljoonalla eurolla Keskimääräisen pikalainan koko nousi vuodentakaisesta 202 eurosta, mutta kulut laskivat. Alkuvuonna pikalainan kulut olivat keskimäärin 25,4% lainapääomasta.
  • Uusi pikavippilaki valmiina käsittelyynUusi pikavippilaki valmiina käsittelyyn Hallitus on tehnyt valmiiksi esityksen jossa pikavipeille asetettaisiin korkokatto, sekä muita rajoituksia. Kaikki uuden esityksen rajoitukset koskisivat alle 2000 euron suuruisia pikaluottoja.
  • Eduskunta keskustelee tänään pikavippikiellostaEduskunta keskustelee tänään pikavippikiellosta Pikavippikieltoa ajava lakialoite kieltäisi vakuudettomat netistä saatavat vipit kokonaan ja sallisi ainoastaan pankkien pitkäaikaiset kulutusluotot.
  • HetivippiHetivippi Hetivippi on M-Aurora Oy:n omistuksessa oleva vippipalvelu, joka tarjoaa asiakkailleen pienlainaa erilaisiin elämäntilanteisiin.Jos rahapula iskee, Hetivipillä on tarjota apua joka päivä […]
  • kottivippi 1Kottivippi Kottivippi on varteenotettava vaihtoehto, mikäli asiakas on luotettavan, laajaa lainaskaalaa tarjoavan vippipalvelun tarpeessa. Kottivippi on JN Finance Oy:n ylläpitämä, rahoitusta […]
  • FastCash 2FastCash FastCash.fi: n pikalainat ovat 100, 150, 200, 250, 300, 400, 500 ja 600 euroa. Tarjonta ei siis ole aivan pienimmästä päästä. Kaikille muille lainoille FastCash.fi myöntää 30 päivän […]
  • Pikavippien suosio kasvoiPikavippien suosio kasvoi Pikavippien ennestään suuri suosio kasvoi kesällä. Heinä-syyskuun aikana pikaluottoja myönnettiin 35 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.
  • Vertaislainat ovat rantautuneet SuomeenVertaislainat ovat rantautuneet Suomeen Vertaislainat ovat rantautuneet Suomeen ja nousseet pikavippien ja kulutusluottojen rinnalle. Vertaislainaaminen on yleistynyt maailmalla viime vuosien aikana.
  • Yhteisvastuukeräyksellä rahoitetaan pienluottojaYhteisvastuukeräyksellä rahoitetaan pienluottoja Hankkeessa pyritään ehkäisemään ylivelkaantumista myöntämällä vippejä taloudellisessa ahdingossa oleville ihmisille normaaleja pikavippejä pienemmillä koroilla.