Pikavippiyritysten etujärjestö Suomen Pienlainayhdistys ilmoittaa tiedotteessaan, että yhdistyksen toiminta lopetetaan. Yhdistys purkautuu kesäkuun lopussa.

Syynä ovat kesäkuun alussa voimaan astuvat uudet lait, jotka rajoittavat huomattavasti pikavipeistä perittäviä korkoja ja kuluja. Pienlainayhdistyksen mukaan lakiuudistus leikkaa jopa 94 prosenttia nykyisenkaltaisen pikalainatoiminnan katteesta. Siksi pikalainojen myöntäminen ei enää ole kannattavaa, ja ala todennäköisesti hiipuu.

Suomen Pienlainayhdistys perustettiin vuonna 2007, kaksi vuotta sen jälkeen, kun ensimmäiset pikavippiyritykset olivat aloittaneet toimintansa Suomessa. Yhdistys syntyi tarpeesta lisätä kuluttajien ja muiden sidosryhmien tietoutta pienlainatoiminnasta. Sen tavoitteena on ollut myös pikavippiyritysten toimintaedellytysten parantaminen ja hyvän luotonantotavan kehittäminen.

Yhdistykseen kuuluu 13 pienlainayritystä. Yhdessä näillä yrityksillä on yli puolet, 61,6 prosenttia, pienlaina-alan markkinaosuudesta.

– Yhdistys on tehtävänsä tehnyt. Pikavippien kahdeksan vuoden tarina on loppu, Pienlainayhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kuusisto kommentoi Uudelle Suomelle.

Kuusiston mukaan päätöstä harkittiin monipuolisesti, mutta lopulta katsottiin, ettei yhdistystä enää uudessa järjestelmässä tarvita.

Lakimuutokset vaikuttavat kaikkiin alle 2000 euron luottoihin. Merkittävin muutos on korkokatto, joka rajoittaa pikavippien todellisen vuosikoron noin 51 prosenttiin. Se tarkoittaa, että sadan euron pikavipistä saa kuukauden maksuajalla periä korkoa vain muutaman euron verran. Myös oheiskulut esimerkiksi lainan hakemiseen liittyvistä tekstiviesteistä kielletään.

Lain seurauksena pikavippiyritysten on keksittävä uusia tuotteita, mikäli mielivät jatkaa toimintaansa. Uuden Suomen haastattelema Terrarahoituksen toimitusjohtaja Mikko Koistinen kertoo, että pienillä pikavippiyrityksillä ei ole mitään mahdollisuuksia jatkaa. Isot yritykset voivat siirtyä tarjoamaan yli 2000 euron luottoja, joita korkokatto ei koske.

– Meillä ei tällaiseen ole mahdollisuutta, joten toiminta todennäköisesti lopetetaan ja työntekijät irtisanotaan, Koistinen sanoo.

Pikavippejä tarjoava DFC Nordic ei kuitenkaan aio lopettaa, vaan suunnittelee uusia tuotteita.

– Suuntaviivana on se, että lainasummat tulevat suuremmiksi ja laina-ajat pitenevät. Menemme lähemmäs perinteistä kuluttajarahoitusta, yhtiön toimitusjohtaja Ville Öfversten kertoo.

Aiheeseen liittyviä artikkeleja