Hallitus on tehnyt valmiiksi esityksen jossa pikavipeille asetettaisiin korkokatto, sekä muita rajoituksia. Kaikki uuden esityksen rajoitukset koskisivat alle 2000 euron suuruisia pikaluottoja.

Tällä hetkellä pikavippien keskimääräinen todellinen vuosi korko on ollut noin 920 prosenttia. Uuden lakiehdotuksen mukaan vippien todellista vuosikorkoa haluttaisiin pudottaa rajusti. Lakiesityksessä uusi todellinen vuosikorko olisi maksimissaan 50 prosenttia sekä lisäksi voimassa oleva viitekorko. Tällä hetkellä viite korko on prosentin suuruinen, joten vipin todellinen vuosikorko saisi tällä hetkellä olla maksimissaan 51 prosenttia.

Koron laskentaan otettaisiin huomioon varsinaisen koron lisäksi myös lainan hakemisesta aiheutuneet muut kulut, kuten käsittely- ja toimituskulut.

Lakiesityksessä myös kiellettäisiin pikavippiyrityksiä laskuttamasta tekstiviestikuluja asioinnissa, kuten eräpäivän siirrossa, tai lainanhaussa.

Uusi lakiehdotus velvoittaa myös pikavippejä myöntäviä yrityksiä tarkistamaan entistä perusteellisemmin lainaa hakevan henkilön maksukyky ja luottokelpoisuus. Luottokelpoisuuden arviointiin halutaan saada pikavippeihin samanlaista otetta, kuin suurempia summia hakiessa pankeilla on käytössä. Luotonantajan olisi myös kohtuuden rajoissa pystyttävä selvittämään luotonhakijan tietojen todenperäisyys.

Lakiehdotus ei koskisi ainoastaan pikavippejä, vaan myös kaikkia muita alle 2000 euron suuruisia luottoja, kuten luottokorttiluottoja, tai muita luottoja joilla on mahdollista nostaa käteistä rahaa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleja