Pienten lainojen markkinat menevät uusiksi, kun niitä koskeva korkokatto tulee voimaan lauantaina. Pikavippien loppuminen voi hyödyttää kuluttajaluottoja myöntäviä ja osamaksukauppaa käyviä yrityksiä, kuten S-ryhmää, arvioi Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar Ylen uutisille. Muutoksessa pärjäävät isoimmat luotottajat ja isot kauppaketjut, sillä niillä on riittävästi varallisuutta puskurin luomista varten. Siten niillä on mahdollisuus solmia pitempiä luottosuhteita. Ylen haastattelema Ferratumin Länsi-Euroopan aluejohtaja Saku Timonen kertoo, että pieniä lainoja käytetään Ferratumissa enää sisäänheittotuotteina. Voiton tekemiseen on Timosen mukaan jatkossa kaksi mallia. Ensimmäinen on yli 2000 euron kulutusluotto, jonka maksuaika on yhdestä kahteen vuotta ja jota asiakas maksaa takaisin kerran kuukaudessa. Toinen malli on luottorajallinen tuote, jossa asiakas saa 2000 euron luottorajan. Nostoja voi tehdä tarpeen mukaan. Perinteisestä sadan euron vipistä saa kesäkuusta eteenpäin periä kuluja vain pari euroa. Vielä toistaiseksi pikavippifirmoja on noin 80, mutta määrä luultavasti laskee, sillä kaikilla ei ole varaa ryhtyä myöntämään isompia lainoja. Suomen Pienlainayhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kuusisto arvioi Ylelle, että pikavippien sijaan saatetaan jatkossa tarjota rahoitusmahdollisuuksia tavaroiden kylkeen. – Isojen yritysten toiminta todennäköisesti siirtyy lähemmäs perinteisempää kuluttajaluototusta. Myös Takuu-Säätiön Pantzar uskoo, että vippi voi jatkossa liittyä tavaran hankkimiseen. – Hyödykesidonnaiset luotot jätettiin tämän sääntelyn ulkopuolelle, joten odotettavissa voi olla, että jatkossa tavaran oston kylkiäisenä tarjotaan jonkinlaista vippiä, Pantzar sanoo. Takuu-Säätiössä uskotaan, että lakimuutos vähentää velkaantumista. Toisaalta pikavippien äkillinen loppuminen voi kärjistää velkatilanteita. – On ihmisiä, jotka ovat pitäneet yllä niin sanottua luottojen korttitaloa ja nyt vaihtoehdoksi jää viranomaistahojen avun puoleen kääntyminen. Vaarana on myös se, että jatkossa otetaan suuria, yli 2000 euron lainoja, koska pienempiä ei ole enää tarjolla. Toistaiseksi pikavippien pienuus on toiminut velkamäärien kasvua hidastavana tekijänä. Lakimuutoksen jälkeen ylivelkaantuneiden velkamäärät voivat kasvaa entistä suuremmiksi. Lainayritys DFC Nordicin toimitusjohtaja Ville Öfversten uskoo, että alan painopiste siirtyy hieman suurempiin luottoihin, mutta samalla velallisten luottokelpoisuutta arvioidaan entistä tarkemmin. Öfversten toivoo, että viranomaiset valvovat uusien säädöksien noudattamista, jotta alan ylilyönnit saadaan kitkettyä.

Aiheeseen liittyviä artikkeleja

  • Vippi.fiVippi.fi Maamme suosituimmaksi vippipalveluksi tunnustautuva Vippi.fi on ratkaisu 50 euron rahantarpeesta aina 2000 euron kokoisiin rahapulmiin. Vippi.fi:n tililuoton avaaminen ja käyttö sujuu […]
  • OKMoney 1Ok Money arpoo 1000 euroa yhteystietonsa päivittäneiden kesken Ok Money arpoo yhteensä 1000 euroa kaikkien yhteystietonsa päivittävien kesken. Asiakas- ja yhteystietonsa päivittämällä voi voittaa 200 euroa.
  • KL: Pankkitilejä analysoiva järjestelmä tukee pikavippiasiakkaiden taloustilanteenKL: Pankkitilejä analysoiva järjestelmä tukee pikavippiasiakkaiden taloustilanteen Instator on luonut järjestelmän, joka tutkii pikavippiyrityksen asiakkaan tilitietoja. Analyysin perusteella lasketaan luottoluokitus lainapäätöstä varten.
  • Pikavippi 2Alkuperäinen PikaVippi rahoittaa joka perjantai rahantarpeen Alkuperäinen PikaVippi rahoittaa joka perjantai yhden pienen rahantarpeen. Rahantarve tulee perustella ja NRJ:n aamupojat valitsevat parhaan tarinan.
  • Pikavippien mainostus loppuu TorniossaPikavippien mainostus loppuu Torniossa Tornion kaupunki aikoo kieltää pikavippimainokset. Aivan heti pikavippimainokset eivät välttämättä katukuvasta häviä, sillä mainoskielto voidaan lisätä vain uusiin tai jatkettaviin […]
  • Pikavippien markkinoinnissa noudatettava hyvää luotonantotapaaPikavippien markkinoinnissa noudatettava hyvää luotonantotapaa Laissa määritellään pikavippipalveluilta vaadittava hyvä luotonantotapa. Pikavippiä ei saa esim. markkinoida siten, että markkinointi heikentää kuluttajan harkintakykyä.
  • Famoslaina 3Famoslaina Famoslaina soveltuu asiakkaille, jotka haaveilevat 50, 100, 150, 200, 250 tai 300 euron pikavipistä. Laina-aikoja tarjotaan monen as 7 – 28 vuorokautta. Kaikille summille voi valita minkä […]
  • Ruotsissa paljon vaihtoehtoja lainaamiseen myös pankkien ulkopuolellaRuotsissa paljon vaihtoehtoja lainaamiseen myös pankkien ulkopuolella Ruotsissa on paljon valinnanvaraa heillekin, jotka eivät löydä sopivia luottoja perinteisten pankkien valikoimista. Pankkien hylkimät asiakkaat ovat merkittävä kohderyhmä.
  • Kelpovippi 4Kelpovippi Kelpovipin asiakas saa 50 -300 euron verran helpotusta rahatilanteeseensa. 50, 100, 150, 200, 250 ja 300 vippisummilla saa talouteensa jo aivan uudenlaisen ilmeen. Pikavipille saa 7 – 28 […]
  • Vippiä ilman luottotietoja?Vippiä ilman luottotietoja? Vippipojat mainostaa olevansa ainoa Suomessa toimiva lainayhtiö, jolla asiakkaan luottohäiriömerkintä ei ole este luoton myöntämiselle.