Pienten lainojen markkinat menevät uusiksi, kun niitä koskeva korkokatto tulee voimaan lauantaina. Pikavippien loppuminen voi hyödyttää kuluttajaluottoja myöntäviä ja osamaksukauppaa käyviä yrityksiä, kuten S-ryhmää, arvioi Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar Ylen uutisille. Muutoksessa pärjäävät isoimmat luotottajat ja isot kauppaketjut, sillä niillä on riittävästi varallisuutta puskurin luomista varten. Siten niillä on mahdollisuus solmia pitempiä luottosuhteita. Ylen haastattelema Ferratumin Länsi-Euroopan aluejohtaja Saku Timonen kertoo, että pieniä lainoja käytetään Ferratumissa enää sisäänheittotuotteina. Voiton tekemiseen on Timosen mukaan jatkossa kaksi mallia. Ensimmäinen on yli 2000 euron kulutusluotto, jonka maksuaika on yhdestä kahteen vuotta ja jota asiakas maksaa takaisin kerran kuukaudessa. Toinen malli on luottorajallinen tuote, jossa asiakas saa 2000 euron luottorajan. Nostoja voi tehdä tarpeen mukaan. Perinteisestä sadan euron vipistä saa kesäkuusta eteenpäin periä kuluja vain pari euroa. Vielä toistaiseksi pikavippifirmoja on noin 80, mutta määrä luultavasti laskee, sillä kaikilla ei ole varaa ryhtyä myöntämään isompia lainoja. Suomen Pienlainayhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kuusisto arvioi Ylelle, että pikavippien sijaan saatetaan jatkossa tarjota rahoitusmahdollisuuksia tavaroiden kylkeen. – Isojen yritysten toiminta todennäköisesti siirtyy lähemmäs perinteisempää kuluttajaluototusta. Myös Takuu-Säätiön Pantzar uskoo, että vippi voi jatkossa liittyä tavaran hankkimiseen. – Hyödykesidonnaiset luotot jätettiin tämän sääntelyn ulkopuolelle, joten odotettavissa voi olla, että jatkossa tavaran oston kylkiäisenä tarjotaan jonkinlaista vippiä, Pantzar sanoo. Takuu-Säätiössä uskotaan, että lakimuutos vähentää velkaantumista. Toisaalta pikavippien äkillinen loppuminen voi kärjistää velkatilanteita. – On ihmisiä, jotka ovat pitäneet yllä niin sanottua luottojen korttitaloa ja nyt vaihtoehdoksi jää viranomaistahojen avun puoleen kääntyminen. Vaarana on myös se, että jatkossa otetaan suuria, yli 2000 euron lainoja, koska pienempiä ei ole enää tarjolla. Toistaiseksi pikavippien pienuus on toiminut velkamäärien kasvua hidastavana tekijänä. Lakimuutoksen jälkeen ylivelkaantuneiden velkamäärät voivat kasvaa entistä suuremmiksi. Lainayritys DFC Nordicin toimitusjohtaja Ville Öfversten uskoo, että alan painopiste siirtyy hieman suurempiin luottoihin, mutta samalla velallisten luottokelpoisuutta arvioidaan entistä tarkemmin. Öfversten toivoo, että viranomaiset valvovat uusien säädöksien noudattamista, jotta alan ylilyönnit saadaan kitkettyä.

Aiheeseen liittyviä artikkeleja

  • Euroloan ja Laina.fi uudistivat pikavippipalveluitaanEuroloan ja Laina.fi uudistivat pikavippipalveluitaan Pikavippilainsäädännön muutos ajaa lainapalveluita uudistamaan tuotteitaan, mutta vasta muutama yhtiö on tuonut markkinoille uuden lain kanssa yhteensopivia lainoja.
  • Laina.fiLaina.fi Laina.fi:n pikalaina on nyt Käyttölaina. Uusi lainatuote on joustava ja jatkuva luotto, jota voit nostaa tilillesi silloin kun haluat. Käyttölaina on myös pikavippejä edullisempi […]
  • Suomen TililuottoSuomen Tililuotto Suomen Tililuotto tarjoaa asiakkailleen edullisen luottotilin, jonka luottoraja on 2000 euroa. Nosta lainaa 20 - 2000 euroa, maksa takaisin kerralla tai osamaksulla.
  • Pikavippifi 1OPR-Vakuus Oy vastaa kuluttajaviraston haasteeseen OPR-Vakuuden toimitusjohtaja Richard Roseniuksen mukaan yritys on menossa hyvillä mielin markkinaoikeuteen, jotta asialle saadaan puoleeton ratkaisu.
  • KansalainaKansalaina Kansalaina välittää pieniä lainoja. Luottoja voivat hakea 20 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset, ja maksuaikaa kaikille lainasummille myönnetään kolme kuukautta.
  • Fundior CreditFundior Credit Fundior Credit tarjoaa kahdenlaisia lainoja - 300-1000 euron pikavippejä sekä suurempia, 1001-6000 euron suuruisia kulutusluottoja. Fundior Creditin lainapalvelusta löydät siis sopivan […]
  • price tag 2Onko pikavippi kallista lainaa? Pikavipeillä on kallis maine, suurelta osin perusteettomasti. Etenkään todellisen vuosikoron perusteella ei kannata tehdä päätelmiä pikalainan hinnasta.
  • luotot 3Pikavippifirmojen uutuus: korttiluotot Muutama pikavippifirma on laajentanut toimintaansa aivan uudenlaiseen muotoon: kortille ladattavaan luottoon.
  • Etelä-Karjalassa maksuhäiriömerkintöjä puhelinlaskuista ja kulutusluotoistaEtelä-Karjalassa maksuhäiriömerkintöjä puhelinlaskuista ja kulutusluotoista Pikavippejä pidetään yleensä pääasiallisena syynä maksuhäiriömerkintöjen kasvulle. Todellisuudessa pikalainojen osuus maksuhäiriömerkinnöistä on vain alle yksi prosentti.
  • Pikavippikierre aiheuttaa ahdistusta ja unettomuuttaPikavippikierre aiheuttaa ahdistusta ja unettomuutta Jos joudut ottamaan jatkuvasti uusia pikalainoja maksaaksesi vanhat pois tai selvitäksesi kuun loppuun asti, saatat olla pikavippikierteessä. Pikavippikierteen muotokuva -tutkimus […]